Hogyan kelesztjük a tésztát a sütőben, ha nincs speciális programmal?

Kérdés

  • Hogyan lehet megkeleszteni az élesztős tésztát a sütőben, ha a készüléken nincs kelesztőprogram?
  • A sütők kézikönyve nem írja le, hogy melyik beállítás/opció használható az élesztős tészta keltésére.

Vonatkozik

  • Sütők
  • Tűzhelyek

Megoldás

1. Az élesztő felfutásához az ideális hőmérséklet 30°C és 40°C között van.

Alacsonyabb hőmérsékleten tovább tart, amíg az élesztőtészta térfogata megnő.

2. Ha a készülék nincs felszerelve próbaprogrammal, a következők szerint járjon el:

  • Állítsa a sütőt 30-40°C-ra bármilyen hőfokozattal.
  • Hagyja felmelegedni a készüléket 5 percig, majd kapcsolja ki a sütőt.
  • Ezután tegye a tálat az élesztős tésztával a sütő üregébe. Mivel az élesztős tésztának nedvességre van szüksége a keléshez, fedje le a tálat például egy nedves ruhával.
  • Csukja be a sütő ajtaját.
  • Körülbelül 20-30 perc elteltével a tészta térfogatának növekednie kell, és a receptben leírtak szerint tovább feldolgozható.

Hasznos volt ez a cikk?