Hogyan kelesztjük a tésztát a sütőben, ha nincs speciális programmal?
Kérdés
- Hogyan lehet megkeleszteni az élesztős tésztát a sütőben, ha a készüléken nincs kelesztőprogram?
- A sütők kézikönyve nem írja le, hogy melyik beállítás/opció használható az élesztős tészta keltésére.
Vonatkozik
- Sütők
- Tűzhelyek
Megoldás
1. Az élesztő felfutásához az ideális hőmérséklet 30°C és 40°C között van.
Alacsonyabb hőmérsékleten tovább tart, amíg az élesztőtészta térfogata megnő.
2. Ha a készülék nincs felszerelve próbaprogrammal, a következők szerint járjon el:
- Állítsa a sütőt 30-40°C-ra bármilyen hőfokozattal.
- Hagyja felmelegedni a készüléket 5 percig, majd kapcsolja ki a sütőt.
- Ezután tegye a tálat az élesztős tésztával a sütő üregébe. Mivel az élesztős tésztának nedvességre van szüksége a keléshez, fedje le a tálat például egy nedves ruhával.
- Csukja be a sütő ajtaját.
- Körülbelül 20-30 perc elteltével a tészta térfogatának növekednie kell, és a receptben leírtak szerint tovább feldolgozható.