Tippek az energiafogyasztás csökkentésére
Megoldás
Íme néhány tipp, hogyan csökkentheti hűtőszekrénye vagy fagyasztója energiafogyasztását
Gondolja át, hová teszi a hűtőszekrényt
- A hűtőszekrényt vagy a fagyasztót mindig a konyha lehető leghűvösebb helyére tegye. Kerülje a hőforrások, pl. a sütő, a tűzhely vagy a radiátorok melletti területet és a közvetlen napfényt.
Leolvasztás
- A rendszeres leolvasztás azt jelenti, hogy a fagyasztó nem használ fel feleslegesen energiát. Amikor a jégréteg vastagsága eléri a 3-5 mm-t időszerű leolvasztani a készüléket. Ha automatikus leolvasztással rendelkező fagyasztót választ, elkerülheti a fagyasztó teljes leolvasztását. Célszerű azonban rendszeresen átnézni az élelmiszereket, hogy a régi, esetleg lejárt szavatosságú termékek ne maradjanak túl sokáig a hűtőben (Tipp: a fagyasztót néha akkor is le kell olvasztani, ha az önleolvasztó funkcióval rendelkezik).
Zárja be az ajtókat!
- Cserélje ki a hűtőszekrény ajtajának tömítését, ha úgy érzi, hogy az ajtó nem záródik megfelelően.
- A hátoldalon lévő kondenzátort/kompresszort és a hűtőszekrény alatti helyet tartsa pormentesen. Rendszeresen porszívózza ki a készülék mögött/alatt lévő részeket, hogy a kondenzátor/kompresszor pormentes legyen.
- Kerülje az ajtó hosszú ideig tartó nyitva tartását és az ajtó túl gyakori kinyitását. Ha meleg levegő jut be a hűtőszekrénybe a kompresszor szükségtelenül működik.
- Ellenőrizze, hogy semmi sem akadályozza-e az ajtó megfelelő záródását.
- Sok Electrolux hűtőszekrény és fagyasztó rendelkezik riasztóval, amely figyelmezteti Önt, ha nyitva maradt az ajtó.
Először hűtse le!
- A forró ételt le kell hűteni, mielőtt a hűtőszekrénybe helyezné. Egészségügyi és higiéniai okokból az ételt ne hagyja túl sokáig szobahőmérsékleten
- Olvassza fel a fagyasztott élelmiszereket a hűtőszekrényben. Ez kíméli az ételt, és segít csökkenteni az energiafogyasztást a hűtőszekrényben.
- A hűtőszekrényben az ideális hőmérséklet 4-5°C
Ezután fagyassza le!
- A lefagyasztandó élelmiszernek le kell hűlnie, mielőtt a fagyasztóba tenné, lehetőleg először a hűtőszekrényben hűtse le, majd azt követően tegye a fagyasztóba.
- Elkerülheti a szükségtelen leolvasztást a hűtőszekrényben, ha minden élelmiszert légmentesen záródó edénybe csomagol, mielőtt a fagyasztóba helyezi őket.
- A fagyasztóban a megfelelő hőmérséklet -18 és -20° között van.